IDG.se - Senaste nyttNu kan Microsofts Copilot förstå din handstil10 timmar sedan
Microsoft kommer snart att göra det möjligt för företagets AI-assistent Copilot att läsa och analysera handskrivna anteckningar, rapporterar The Verge. Funktionen ska börjat beta-testas i slutet av förra månaden. Onenote-användare kan nyttja funktionen för att göra handskrivna anteckningar med en stylus och sedan låta Copilot exempelvis summera dem, generera en att-göra-lista eller ställa frågor kring anteckningarna. Funktionen går också att använda för att göra om handskrivna anteckningar till text som är lättare att redigera och dela. När funktionen väl släpps skarpt kommer den enbart att vara tillgänglig för Copilot for Microsoft 365-prenumeranter och Copilot Pro-användare.
IDG.se - Senaste nytt
IDG.se - Senaste nyttEU tycker att Elon Musks X lurar användare och bryter mot onlineregler10 timmar sedan
EU-kommissionen anklagar nu Elon Musks sociala medier-företag X, tidigare Twitter, för att lura användare och bryta mot EU:s förordning om digitala tjänster, DSA, rapporterar CNBC. I sitt preliminära beslut skriver kommissionen att X brutit mot reglerna gällande vilseledande taktiker för att driva människor mot visa produkter och tjänster, samt reglerna för transparens kring reklam och dataåtkomst för forskare. Kommissionen skriver att X användning av en blå bock för att verifiera konton inte motsvarar praxis i branschen, eftersom vem som helst kan betala för att få en verifierad status. Något som också anses kunna motivera falska användare. X har nu rätten att försvara sig men kan få böter på upp till 6 procent av företagets globala årliga intäkt. Än så länge har företaget inte kommenterat det hela.
IDG.se - Senaste nytt
Nyteknik - Senaste nyttOpen AI: Vi är fyra steg från artificiell generell intelligens11 timmar sedan
Från ai-modeller som kan resonera till modeller som kan leda en hel organisation. Bloomberg tagit del av interna Open AI-dokument som visar Chat GPT-jättens prognos för framtiden.
Nyteknik - Senaste nytt
Nyteknik - Senaste nyttDune-dräkten kan bli verklighet – så ska urin återvinnas på rymdpromenaderna12 timmar sedan
Nöden har ingen lag. Under rymdpromenader behöver astronauter uträtta sina behov i blöjor. Men en ny scifi-inspirerad rymddräkt ska kunna ta vara på vattnet i urinen.
Nyteknik - Senaste nytt
IDG.se - Senaste nyttOpen AI har tagit fram en skala för att bedöma hur nära AGI är12 timmar sedan
Företaget bakom AI-chattboten Chat GPT, Open AI, har nu tagit fram en utvärderingsskala för att bedöma i vilken mån AI-modeller närmar sig mänskliga nivåer av intelligens, rapporterar Bloomberg. Skalan består av totalt fem nivåer. Ju högre nivå desto närmare bedöms AI-modellen ligga mänsklig intelligens. I dagsläget bedöms dagens storskaliga språkmodeller befinna sig på nivå ett, vilket motsvarar grundläggande intelligens men inte en mer avancerad problemhanteringsförmåga. Nivå två innebär att systemet har en grundläggande problemlösningsförmåga som ska vara jämförbar med en människa med doktorsexamen. Nivå tre innebär att systemet sedan kan agera som en representant för användaren. Nivå fyra innebär att systemet kan skapa nya innovationer. Slutligen innebär nivå fem steget för att uppnå AGI, ett AI-system kan utföra hela organisationers arbete. Open AI har tidigare definierat AGI som en högst automatiskt system som kan överträffa människor gällande majoriteten av ekonomiskt värdefulla uppgifter. Det är värt att påpeka att Open AI:s utvärderingsskala är att betrakta som preliminär och kan justeras i framtiden.
IDG.se - Senaste nytt
Nyteknik - Senaste nyttKina och Ryssland i gemensam militärövning12 timmar sedan
Kina genomför en militärövning tillsammans med Ryssland längs Kinas södra kust, uppger försvarsdepartementet i Peking. Övningen ska enligt uppgifterna ha inletts tidigt i juli och ska fortsätta till mitten av månaden.
Nyteknik - Senaste nytt
Nyteknik - Senaste nyttApple varnar igen – Iphone-användare kan ha utsatts för spionattacker14 timmar sedan
Ingen tycks gå säker. Nu varnar Apple Iphone-användare i nästan hundra länder om att de kan ha blivit utsatta för spionprogram.
Nyteknik - Senaste nytt
Nyteknik - Senaste nyttJätteprojektet: Norska satelliter ska ge Arktis bredband15 timmar sedan
Under juli kommer Elon Musks rymdbolag Space X skjuta upp två norska satelliter i rymden. Satelliterna kommer bland annat ge Arktis bredbandsuppkoppling, vilket inte tidigare varit möjligt.
Nyteknik - Senaste nytt
Nyteknik - Senaste nyttÄr klimatförändringarna en bluff? Så tror svenskarna16 timmar sedan
Sex procent av svenskarna tror att klimatförändringarna är en bluff, visar en färsk undersökning. Svenskarna har större kunskap än vad befolkningarna i de flesta andra EU-länder har.
Nyteknik - Senaste nytt
Nyteknik - Senaste nyttFN kräver att Ryssland lämnar jättekärnkraftverk17 timmar sedan
FN:s generalförsamling kräver i en ny resolution att Ryssland drar tillbaka militär och personal från Zaporizjzjas kärnkraftverk, och omedelbart lämnar tillbaka anläggningen till Ukraina.
Nyteknik - Senaste nytt
Nyteknik - Senaste nyttBättre än väntat – men Ericsson ser tufft år och vill dra ned kostnader17 timmar sedan
Trots jätteförlusten på 11,9 miljarder gör Ericsson ett bättre resultat än vad aktieproffsen hade räknat med under årets andra kvartal.
Nyteknik - Senaste nytt
Nyteknik - Senaste nyttAlla snackar om AI-agenter – men vad är det egentligen?19 timmar sedan
Techjättarna bygger dem, startupbolag försöker bli först med dem. Men vad är egentligen ai-agenter, och hur fungerar de? Ny Teknik reder ut begreppet.
Nyteknik - Senaste nytt
Nyteknik - Senaste nyttTiotusentals i kö för antagningsbesked: ”Någonting har hänt”En dag sedan
Tiotusentals människor stod på torsdagsförmiddagen i kö för att få besked om högskole- och universitetsutbildningar de sökt till hösten.
Nyteknik - Senaste nytt
Nyteknik - Senaste nyttElon Musk vill fördubbla bandbredden i Neuralinks hjärnimplantatEn dag sedan
Efter bakslaget tidigare i år blickar Neuralink framåt. Nu ska fler patienter få chip implanterade i hjärnan.
Nyteknik - Senaste nytt
Nyteknik - Senaste nyttTyskland uppges stoppa kinesiska Huawei från 5g-nätetEn dag sedan
Den tyska regeringen ska ha fattat beslut om att ta bort vissa kinesiska komponenter, exempelvis från Huawei, från det tyska 5G-nätet, enligt uppgifter till nyhetsbyrån Bloomberg.
Nyteknik - Senaste nytt
Nyteknik - Senaste nyttBekräftat: Tyskland stoppar kinesiska Huawei från 5g-nätetEn dag sedan
Den tyska regeringen bekräftar att den har beslutat om ett förbud för komponenter från de kinesiska bolagen Huawei och ZTE i Tysklands 5G-nät.
Nyteknik - Senaste nytt
IDG.se - Senaste nyttKina i täten för införandet av generativ AIEn dag sedan
En ny undersökning från AI- och analysföretaget SAS och Coleman Parkes Research visar att Kina leder globalt vad gäller att börja använda sig av generativ AI, rapporterar Reuters. Undersökningen baseras på svar från 1600 beslutsfattare inom olika industrier världen över. 83 procent av de kinesiska svarande sa att de använde generativ AI, vilket var högre än de 16 andra länder och regioner som ingick i undersökningen. I USA sa 65 procent av de svarande att de börjat använda generativ AI. Det globala genomsnittet låg istället på 54 procent. Förra veckan släppte FN även en ny rapport som visar att Kina även leder världen vad gäller antalet patent kopplade till generativ AI.
IDG.se - Senaste nytt
IDG.se - Senaste nyttStrul med uppdateringar av Microsoft 365 och OfficeEn dag sedan
Under den senaste månaderna har många användare runt om i världen stött på problem när de försökt uppdatera Microsoft 365 eller Microsoft Office. Enligt Bleeping Computer har användarna mötts av felkoden 30088-27 och beskedet att de får göra ett nytt försök med uppdateringen vid ett senare tillfälle. Varför felmeddelandet visas är i skrivande stund oklart, men det ska hur som helst inte röra sig om ett nätverksproblem. I väntan på att Microsoft ska åtgärda problemet är rekommendationen att inte försöka uppdatera Microsoft 365 eller Microsoft Office. Har programmet slutat fungera efter en misslyckad uppdatering uppmanas användarna att återgå til den senast fungerande versionen.
IDG.se - Senaste nytt
Nyteknik - Senaste nyttChalmersforskarnas nya lösning ska få vätgasplanen att lyftaEn dag sedan
De flesta flygsträckor i Norden kan täckas med vätgasplan. ”Tanken är att istället för att elda för kråkorna förvärma bränslet för att kunna använda mindre vätgas”.
Nyteknik - Senaste nytt
Nyteknik - Senaste nyttChalmersforskarnas nya lösning ska få vätgasplanen att lyftaEn dag sedan
De flesta flygsträckor i Norden kan täckas med vätgasplan. ”Tanken är att istället för att elda för kråkorna förvärma bränslet för att kunna använda mindre vätgas”.
Nyteknik - Senaste nytt
Av: Erik Lundmark